srijeda, 10. rujna 2014.

Patuljasti somić (Ictalurus nebulosus)


Cverglan – Američki somić – Terpan – Manjić – Manić – Manjov – Glavonja – Bodonja – Cvergl

Iako živi u mulju na samom dnu, meso cverglana je finog ukusa, skoro bez kostiju i najviše liči na meso soma. Kod skidanja sa udice i kod čišćenja ove ribe treba voditi računa o trima oštrim bodljama odmah iza glave, čiji ubodi znaju da budu izuzetno bolni. Cverglan je poribljen u Evropi sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka iz svoje postojbine, Sjeverne Amerike. Očekivalo se da će se ovdje prilagoditi i narasti u veliku i sportski atraktivnu ribu kakva je u Americi. Međutim zbog temperature vode kod nas on je uglavnom zakržljao. U našim vodama on naraste do 800g, mada su najčešći primjerci jedva teži od 100g, dok u svojoj postojbini cverglan naraste i preko 2 kg.

Kako je ovo riba dna i to onog punog mulja i tinje, nema ga u brzim i bistrim rijekama. Čest je u kanalima i barama, posebno onima koji su obrasli vegetacijom, sa dnom koje je puno panjeva, granja, ševara i podvodnog rastinja. Ovo je veoma izdržljiva i otporna riba. Sposoban je da preživi izuzetno visoke temperature, na kojima bi ostale ribe brzo uginule i na vrlo mali nivo kiseonika u vodi. Moguće ga je naći čak i u vodama koje dugo leže zamrznute, gdje miruje i čeka trenutak otopljavanja. Kod nas se mrijesti od maja do juna. Ženke izbacuju izuzetno veliki broj jajašaca što je jedan od razloga tako uspješnog širenja ove ribe u našim vodama. Još jedna karakteristika mu ide na ruku: budući da je donešen iz drugih voda, u našim ekosistemima gotovo da i nema neprijatelja. Jedino bas, koji se još nije dovoljno raširio može da mu naudi kao prirodni neprijatelj. Štuka, som i smuđ ipak vrlo rijetko napadaju cverglana.

LOV PATULJASTOG SOMIĆA

Kada dođete na neku vodu i upecate jednog ili dva cverglana zaredom ostaju vam dve mogućnosti. Ili da se spakujete i odete na drugo mjesto ili da se nalovite cverglana i ni jedne druge ribe. Neće vam vrijediti ni promjena mamca jer cverglan napada i guta sve mamce biljnog i životinjskog porijekla koji se nađu na udici: hljeb, valjak, žito, grašak, kukuruz, sve vrste glista, crviće, pijavice, sitnije žive ili mrtve ribice, parčiće ribica. Budući da je grabljivica, hrani se tokom cijelog dana i noći sa kraćim pauzama. Jata cverglana idu po vodi po utvrđenim stazama i ako želite da ih stalno pecate potrebno je da ih pratite ili da ste majstor primame i da ih zadržite na jednom mjestu. Ipak predugo zadržavanje protiv njihove volje i nije moguće, ali ni potrebno jer će se već za par časova vratiti. U tom periodu, možete probati sa pecanjem neke druge atraktivnije ribe. U toku godine, najaktivniji je u jesen kada sakuplja kilažu za nadolazeću zimu, u toku koje uglavnom miruje. Iz sna se budi početkom marta, kada voda počinje da otopljava. Tada je izuzetno gladan i aktivno jede, međutim hrani se u većim dubinama, za razliku od jeseni, kada ga je lakše naći.

Da bi privukli jato cverglana na neko mjesto morate ih primamiti. Obično se koristi standardna hrana za primamljivanje na dnu uz dodatak životinjskih komponenti: crva, isjeckanih glista i blago usmrdjeli komadići kedera. Primamu bacajte uvijek na isto mjesto, ne rasipajući je po cijeloj vodi. Cverglani imaju izuzetan “njuh” i naći će svaku gomilu hrane. Nakon osnovnog primamljivanja, povremeno dohranjujte mjesto crvićima.

Cverglana možete pecati na dva osnovna načina: dubinskom metodom i plovkom – odluka zavisi od tipa vode. Osnova je da mamac miruje na dnu, tamo gdje je i primama. Dakle, na mirnim vodama plovak, na tekućim dubinka.

Ukoliko se odlučite za dubinski metod pribor ne mora biti fin. Koristite najlon debljine 0,20 do 0,30mm. Udice mogu biti u opsegu od 6 do 8. Kod pecanja dubinskom metodom, mogu se vezati dvije udice; jedna ispod, a druga iznad olova. Najpogodniji mamac za dubinsko pecanje su poveći komadi bijelih ili crnih ritskih glista, sitniji durbaci, manji kederi ili blago usmrdjeli repići kedera. Kontra kod pecanja dubinskom metodu ne treba da bude pri prvom trzaju. Kada cverglan osjeti mamac neće se smiriti dok ga ne proguta. Dakle sačekajte da se štap jasno savije i onda kontrirajte.

Sistemom sa plovkom ćete pecati na mirnim rijekama, barama, jezerima i ustajalim kanalima. Najlon može biti kao i kod dubinskog metoda, međutim ovdje se peca sa jednom udicom. Razlog je jednostavan. Ukoliko ulovite krupnijeg cverglana, on će nagonski krenuti ka potopljenoj grani ili travi i tu bi druga udica samo predstavljala smetnju. Oblik i nosivost plovka nisu bitni. Najbolji mamci za ovakav sistem pecanja su žive ili mrtve gavcice koje možete naloviti cerencem. Pored gaovčica odlično su se pokazali repići beovica – čak bolje nego kompletan mrtav keder. Veličina mamca ne treba da vas zabrinjava. Kada primjetite podrhtavanje plovka kao i kod dubinke ne žurite sa kontrom već kontrirajte tek kada podvuče plovak pod vodu.

dobri recepti za mamce za lov cverglana

• za sirni mamac je potrebno:
250g Limburger sira i ražano brašno – po potrebi

Istopite sir na laganoj vatri. Kad je to gotovo dodajete brašno dok ne dobijete masu koja ostaje na udici. U smjesu možete dodati još mljevenu piletinu, mljevenu džigericu kao i riblje brašno.

• za krvavi mamac je potrebno:
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kašicica vanila extrakta
0,5 l pileće ili goveđe krvi
2-3 kašicice praha od bijelog luka
1 paketić želea od jagoda i gaza

Pomješate oba brašna sa vanilom i praškom od bijelog luka. U smjesu lagano dodajete krv dok ne dobijete tijesto koje se da oblikovati. Stavite sve u gazu i kuhate u kipućoj vodi oko 15 minuta da dobijete tvrdu pogaču. Nakon hlađenja isječete u komade i pomješate lagano sa želeom dok ne dobijemo solidnu loptu. Mamac čuvate u frižideru dok ne pođete u ribolov.

• za mesni mamac je potrebno:
1 svinjsko srce ili džigerica ili mozak (može i sve zajedno)
jedno ili dva tuceta kišnih glista (zavisi koju količinu mamaca pravite)
brašno
konzerva kukuruza
nekoliko pari ženskih čarapa

Isjeckati ili samljeti srce ili džigericu i izmiješati je sa kukuruzom iz konzerve. Dodajte brašno i ponovo dobro izmješajte. U smjesu istresite gliste, zdrobite ih i umješajte u smjesu. Od dobijene smjese pravite kuglice veličine loptice za stoni tenis i uvijate u najlon čarapu. Svežite čarapu koncem i odrežite višak. Ovo ponavljate sve dok vam ne nestane smjese ili čarapa. Gotove loptice poslažete u kutiju i ostavite nekoliko sati na sunčanom mjestu da malo tukne. Mamac možete postaviti direktno na udicu ali i kao boilie.

• za mliječni mamac je potrebno:
mlijeko
kukuruzno brašno
so

Skuhate najobičnij kačamak tako da se ne raspada na udici, pa ostavite nekoliko dana na toplom da se usmrdi. U ovaj mamac možete umijesiti razne mirođije.

0 komentari:

Objavi komentar